Elli Gilbert

Goed genoeg ouderschap: omgaan met onzekerheid en schuldgevoelens

Als (toekomstige) mama en papa heb je aan adviezen en tips doorgaans geen gebrek. Zeker wanneer het jullie eerste spruit is, worden de adviezen je om de oren geslagen. Het is niet altijd makkelijk om het bos door de bomen te blijven zien, sommige adviezen zijn zelfs volledig tegenstrijdig aan elkaar. Van zodra je zwanger bent, steken door deze adviezen misschien ook  onzekerheden en schuldgevoelens op. Eet ik wel voldoende gezond? Oei, heb ik niet te veel stress? Gaat dat mijn kindje beïnvloeden? ‘Geniet’ ik wel genoeg van mijn zwangerschap? Is het ok indien ik geen borstvoeding geef? Ben ik dan een slechte mama? De baby huilt zoveel en ik kan er niet meer tegen, kan mijn kindje dat ‘aanvoelen’? Gaat dit geen impact hebben op de ontwikkeling? Hoe zit dat net met die hechting? Doe ik het wel goed? …

In deze sessie staan we stil bij al deze onzekerheden en de schuldgevoelens die hier vaak mee gepaard gaan. We willen het als mama of papa allemaal goed doen, maar bij gebrek aan een duidelijke ‘handleiding’ hebben we zelf maar in te vullen wat dat is, een ‘goede’ ouder zijn. We staan stil bij ‘good-enough parenting’ en gaan op zoek naar tools om om te gaan met deze onzekerheden en schuldgevoelens.